Swift

Szokások rabjai

Sziasztok!
Mikor ma leültem a gépem elé és elindítottam a bloggert gondoltam végig, mégis milyen mozdulatok előzték meg ezt az egyszerű kis tevékenységet. Teakészítés, hajfelfogás, szemcsepegtetés, szemüveg felhelyezése, kényelmes elhelyezkedés. Csupa olyan dolgok, amiket minden egyes alkalommal végigcsinálok, és közben fel sem tűnik. Mindenkinek vannak olyan mozzanatai amik annyira természetes szokássá váltak, hogy sokszor már észre se vesszük magunk.


Minden embernek vannak bevett szokásaik, rutinjaik legyenek azok tudatosak vagy tudattalan cselekvések. Átlagban ha megkérdezünk egy személyt arról, ő milyen rutincselekvéseket folytat vagy nem tud válaszolni, vagy csak csekély mennyiségű információval lát el minket. A rutin szót magát sokszor meglehet helytelenül is használjuk, hiszen elsődleges jelentése nem a mindennapi cselekvésekre fókuszál, hanem a munkaterületünkön szakemberként megszerzett szaktudásunknak az összefoglalása a rutin, amit már kellő mennyiséggel gyakoroltunk. Természetesen megvan a gépies jelentése is, miszerint a rutin olyan mozdulatsorok összessége, ami bármiféle találékonyság vagy átgondolás nélküli már berögződött cselekvéssor.
Rutin cselekvések
Elég beírnunk a google vagy a youtube keresőbe ezt a két szót, biztos, hogy a világ valamennyi nyelvén jó pár találattal szembesítenek minket a webfelületek. Manapság eléggé elterjedt megosztani életünk legapróbb mozdulatait, szokásait is; de ez nem feltétlenül rossz. Az ember kíváncsi természet, érdekli őt a világ; amiben él és a körülötte élők életstílusa is. A reggeli rutinunkat többnyire az életkörülményeink vonzzák be magunkkal. Az, ahogyan a szüleink régen felkészítettek minket, amilyen a reggeli időbeosztásunk, vagy igényünk. Ez természetesen emberenként más és más, de a saját magunk eddig bevált, vagy beváltnak hitt reggeli tevékenységsorozatán könnyen alakíthatunk. Elég ehhez egyetlen egy videó, ahol a vlogger sokkal életvidámabbnak mutatja magát azzal, hogy ő egyel több narancsot fogyaszt el reggelire, vagy félórával korábban kel és megcsinál egy kisebb arcápolási mizériát. Természetesen ebbe a kategóriába sorolhatók az arcápolási vagy napi rutinok is a számtalan többi mellett. Ezek nagyban ösztönözhetnek minket az új dolgok kipróbálására, és sokszor nagy eséllyel pozitív hatást érnek el nálunk, még akkor is, ha csak a tudatalattink játszik velünk.
Tanulási tippek
Különösen a Szeptember beköszöntével mind a blogosz, mind a vlogoszférát ellepik a BackToSchool bejegyzések ahol nagymértékben megtalálhatók a tanulási tippeket tartalmazó cikkek, videók. Ez minden, csak nem haszontalan, hiszen az ember minden egyes poszttal tanul valami újat a másiktól amit ha szerencsés; akkor sikeresen tud alkalmazni és az előnyére fordíthatja a megszerzett tudást. Ezek mellé a tanulási tippek mellé kapcsolnám a blogolási szokásokat is, hiszen éppen úgy mint a tanulásnál, szerintem itt is meg kell lennie az előzőleges felkészülésnek. A bevezetőmben erről már írtam pár szót, hiszen nálam is ugyanúgy meg vannak azok a rutincselekvések miknek egy részét tudatosan, egy részét pedig tényleg puszta megszokásból tesszük. Ezek már mindenképpen az egyénhez kötődnek, hiszen hiába mondanám valakinek, hogy készítsen magának egy teát mielőtt leül írni; ha ő nem szereti a teát akkor nagy valószínűséggel nem fog azt inni. Lehet kávét fogyaszt helyette, mint ahogyan sokan mások is, és neki az a megoldás sokkal eredményesebbnek bizonyul. A szokásoknál szerintem nagyon fontos, hogy a saját berögződéseinket ne próbáljuk meg ráerőszakolni másokra. Minden ember más, és még ha hasonlítotok is azzal, akinek tanácsot adtok, valószínűleg nem lesz 100%-ban ugyanolyan sem a természete sem az ízlés világa.
Kommunikációs zavarok
Történt már veletek olyan, hogy hirtelen felindulásból nem a saját nevén szólítottatok valakit? Egészen biztosan. Az ilyenekből szokott képződni az a kellemetlen szituáció, mikor valaki az iskolában a tanárnőt anyának hívja, vagy a szülők a saját gyerekeik nevét összekeverik. Ez is mind a szokás hatalmának köszönhető, hiszen ha gyerekként valakivel vitatkozunk, az többnyire anya volt, vagy ha az egyik gyerek olyat csinál, amit általában a másiktól szokott meg a szülő, akkor a cselekvéshez kötve automatikusan a többszörösen érintett gyerek nevét mondja, még akkor is, ha közben a másikra gondol.
Manapság a facebook világában még gyakoribb ez a jelenség, mikor csupa szlengesített szavakat, mondatokat használunk, szinte már mindent rövidítünk. A szokás nagy úr; szokták mondani, éppen ezért oda kell figyelnünk; milyen szituációba milyen kommunikációs elemeket, változatokat használunk, nehogy kellemetlen szituációba cseppenjünk emiatt.
Nektek vannak olyan jó/rossz szokásaitok, amiket tudat alatt végeztek? Milyen rutinok azok, miket mindenképpen meg kell csinálnotok, hogy egy következő szintre léphessetek? Várom a válaszaitokat!

Ezek is tetszhetnek

0 Vélemény?

Flickr Images