Swift

Kötelező benti kutyatartás?

Sziasztok!
Felütötte a fejét egy hír, ami mellett én sem tudtam szó nélkül elmenni. Ez nem volt más mint a ,,Megérkezett az új törvény! - TILOS kint tartani a kutyákat télen!" című cikk. Aki már egy kis ideje követ, az tudhatja, mennyire oda vagyok az állatokért, támogatom a kutyák örökbefogadását, én magam is büszke gazdi vagyok. Mégis...erre a cikkre nem tudtam széles mosollyal rábólintani, azt gondolván nagyon helyes, végre elérkezett ez a pont. Ennek természetesen több oka is van.
Természetesen  az elején le kell szögezni, hogy ennek a cikknek van némi tabloid jellege, hiszen mivel egy magyar oldal tette ki, és a címben sincs egyéb utalás; így feltételezhetjük, hogy Magyarországról van szó és mielőtt még elolvasnánk; hőzüngünk/örölünk/továbbküldjük kutyás ismerősöknek. Na itt a baki. A cikk ugyanis az Amerikai államok béli Pennsylvaniát érinti csak, hiszen eddig egyedül ott lett törvénybe iktatva ez a rendelkezés. Ráadásul nem is friss a hír, hiszen a cikk szerint már a tél beköszönte előtt érvénybe lépett az új szabály. De itt most nem is igazán a háttér-információk helyénvalóságának a boncolgatása a fő célom, hanem magáróla a törvényről való vélemény nyilvánítás.
Mint már mondtam, én is büszke gazdi vagyok, méghozzá egy szeretetgombóc középuszkáré. Nagyjából 15éve lakunk bérházban, Maxi mindig is benti kutya volt, ezért soha nem volt gondja a hideggel. Ő az a féle elkényeztetett kis herceg, aki sokszor arra is fintorog amit mi eszünk és a legnagyobb természetességgel mászik fel az ágyunkba. Kicsiként elrontottuk, megesett rajta a szívünk, most már ez van, de én egy cseppet sem panaszkodom. Na Maxi ő egy féle kutya, de van a másik fajta, aki meg mindig a kinti élethez volt szokva. 
Azzal a ténnyel, hogy szeretni kell a kedvencünket, felelősséggel tartozunk érte, és védelmet kell nyújtani neki a hideg elől teljes mértékben egyet értek. Az ország egy olyan részén születtem, egy olyan városban, ahol bizonyos környékeken meglehetősen meglátszik, hogy nem luxusban élnek az emberek. A buszról látva a szívem szakadt meg, mikor egy kertbe benézve láttam, hogy a Bull-típusú kutyák rövid láncra kötve szoronganak az ereszbeálló alatt remegve, gyakorlatilag már sírós arccal mindenféle többoldalú menedék nélkül. Az ilyen embert szívem szerint én is láncra verve tartanám anyaszült meztelenül az udvaron télvíz idején. Azonban ennek a törvénynek olyan érzete van, mintha kifejezetten az ilyen esetekre asszociálna, és szerinte minden kutya aki kinn van tartva az udvaron annak sanyarú sorsa van. Téves. 
Köztudott, hogy vannak olyan fajták, akik nem a lakásban érzik magukat a legjobban. Manapság már elterjedt különböző helyekről származó kutyákat teljesen más éghajlatú helyeken tartani. Ha a gazdi nem néz utána  kutya igényeinek és nem készül fel rendesen, az tényleg kellemetlen szituációkhoz, érzésekhez vezethet. Egyes kutyákat mint a Husky, Alaszkai malamut, Bernáthegyi, Samoyed kifejezetten a havas tájakon való életkörülményekhez alkalmazkodva tenyésztettek ki és tartottak a kezdetekben. Ezeknek a kutyáknak alapjáraton sokkal több rétegben nő a szőrük, télen különösen, így a hideget is jól bírják kinn, mondhatni élvezik. Ha ezeket a kutyákat a téli bundájukkal bezárnánk a fűtött lakásba akkor megbolondulnának, folyton melegük lenne, csak kínlódás lenne szegényeknek. Nem is beszélve arról, hogyha a kutya nagyobb testű, még ha rövidebb szőrű is; sokkal nagyobba a mozgásigénye amit a házban kétlem, hogy ki tudna élni.
Barátnőmék példája jutott azonnal  az eszembe kinek kisebb testű, de hosszú, dús bundával megáldott keverék kutyája van, éppen ezért a házbéli élet számára tabu volt. Természetesen a kutyának a kertben olyan kisebb birodalom lett megépítve, ami minden kerti kutya álma lehet. Meleg pokrócokkal, szélvédő ajtóval felszerelt gyakorlatilag padlófűtéses ház, hatalmas kerti tér a gyerekekkel való játszáshoz és télen is kétóránkénti friss vízfeltöltés, nehogy a jeget kelljen nyalogatnia a táljából. Őt mindössze a szilveszteri időszakba vagy a nagyon hangos viharokba szokták beengedni, hiszen attól retteg, de másnap már reggel kaparja az ajtót, hogy vissza akar menni a kertbe. Egy kutya természete nagyban függ attól, hogy a kezdetektől hogyan volt tartva. Természetesen nem azt mondom, hogy minden kutyának ultramodern padlófűtéses házra kötelezzük a gazdáját, de egy régi, meleg pokrócokkal kibélelt egyszerű kutyaház szerintem senkinek nem megterhelő. Ha annak gondolja, akkor ne tartson kerti kutyát. Vagy menjen ki mellé az udvarra lakni pucéran. Ilyen egyszerű.
Nektek mi a véleményetek a kinti kutyatartásról? Helyeselitek az új törtvényt? Teljesen elutasítjátok? Vagy szerintetek vagy egy bizonyos aranyközépút? Várom a válaszaitokat!

Ezek is tetszhetnek

3 Vélemény?

 1. Nem teljesen értek egyet vele. Nagyon aranyos meg jószándékú ötlet, de amiket Te is felsoroltál.. szóval ja, egyetértek. Egy hosszú szőrű kutya a házban nem a legjobb megoldás. Vagy aki allergiás rá, de kintiként boldogan tart egyet? Vagy kicsi a lakás.. stb. sok a buktató.

  Na mindegy. Az eredeti posztot amúgy nem olvastam el, szóval a törvénnyel pontosan nem vagyok tisztába, de egyelőre azt hiszem elutasító vagyok. Vannak kutyák, akiknek bent van a helyük, de vannak, akiknek a legjobb a kinti lét a nagy mozgástér miatt.

  VálaszTörlés
 2. Igen, mint fent is említettem,nagy butaság lenne ezt bevezetni. Persze, egy olyan helyen, ahol 0-24 órában hideg van és szegény kutya hozzáfagy a betonhoz, ott megértem. Viszont sok olyan kutya van ami egyértelműen nem való CSAK lakásba :/

  VálaszTörlés
 3. Hàt nem tudom.De mi semmilyen hàziàllatot nem tartunk a lakàsba ès nem is fogunk.Megfagyni egyik se fog,mert van pokròca mindnek.Meg ha behozom a kutyàt,hogyan őrzi a hàzat?Ő jelez,ő fogja meg a hivatlan vendèget,nàlunk a kutya szerepe ez,nem pedig jàtszòtàrs.Van hàza azt aludjon ott,én sem megyek ki aludni az òlba ahol kicsi a hely nekem,ő sem lesz a hàzban ahol neki kicsi a hely.Majd kap egy kis meleg teàt. :) Ez szerintem hamis törvèny,mert kivitelezhetetlen.Akkor ne tartsak kutyàt? Nevetsèges....

  VálaszTörlés

Flickr Images