Swift

Iphone, mint státuszszimbólum?

Sziasztok!
Egy jó ideje már fogalmazódik bennem ez a poszt; ugyanis nagyon sok helyen, sokféle változatban, különbféle jelentéseket magával hordozva, de már találkoztam ennek a kérdésnek valamilyen formájával. Igazán véglegesen akkor dőlt el bennem, hogy megírom ezt a posztot, mikor Kommunikáció elmélet órán a státuszszimbólumokról beszélgettünk. Itt felettébb sok dolog felütötte a fejét, mint például az óra, táska, kocsi...és persze a mobiltelefon, amivel én nem igazán értek egyet.
Emlékszem még arra, mikor még általános iskolás voltam, és gyakorlatilag isteni magaslatokba emeltük azokat, akiknek Iphone-juk volt, mikor mi a kis nyomógombos telefonunkat szorongattuk, amin örültünk, ha volt Bluetooth. Ez az Iphone mizéria nagyon sokáig eltartott, ha nem csal az emlékezetem még a gimis éveim elején, mikor kijött az 5S is nagy dolog volt, ha valaki egy ilyen telefont tudhatott a magáénak…de onnantól kezdve elkezdett bizonyos szinten elértéktelenedni maga az álláspont. Nem, félreértés ne essék, a legkevésbé sem az Apple szidalmazása a célom, hiszen nekem is volt Iphoneom és következő telefonként is egy ilyet szándékozom a magaménak tudni. Itt sokkal inkább arra akarom fektetni a hangsúlyt, hogy az emberek mennyire képesek túlhipeolni néhány témát, vagy tárgyat.
Mint már említettem, én még emlékszem azokra az évekre, mikor az, hogy te egy Apple telefon büszke tulajdonosa vagy, az tényleg azt jelentette, hogy te egy felsőbb main rétegbe tartozol, ahová csak kevesen juthatnak fel és az ember ilyenkor egy ilyen szuper special tagnak tartotta magát, a társadalom kiemelkedő alakjaként. Azzal most már csak annyi a baj, hogy az ilyen emberek egy része nem képes beismerni, hogy az az idő elmúlt, és ő valóban azt hiszi, hogy még mindig él az a special breed mibe ő anno büszkén sétált...holott lássuk be már a legtöbb kisgyerek Iphoneal a kezében szaladgál és vágja földhöz előszeretettel. Pontosan az újabb és újabb verziók egyre gyorsuló megjelenése okozza azt a hatalmas árcsökkenést ami miatt sokszor jobban megéri egy régebbi, second hand típust beszerezni a gyereknek, hiszen elérni ugyanúgy lehetséges, és ő boldog, mert Iphoneja van és tud vele villogni a kis haverjainál....mert már sokszor tényleg csak a gyerekek van ez a magamutogatás ebben a témában. 
A legtöbb emberben alapvető funkcióként működik az a kis chip, ami arra sarkalja őket, hogy mindig a legújabbat szerezze be a dolgokból, és lehet, hogy még egy éves sincs szerencsétlen telefonja, de máris piacra dobták a legújabb csúcs szuper modellt, ami lehet annyiban tér csak el, hogy 3mm-el vékonyabb a készülék, de akkor is újabb, jobb, reklámozottabb, és neki az kell. Ilyenkor következik be az, hogy a még teljesen hibátlan, csak éppen nem legfrissebben megjelent telefonját nagyjából fele áron piacra dobja, így más is be tudja szerezni a bolti árnál lényegesen olcsóbban. Szerintem ez az, amiért a telefonokat, különösen az Iphone-t nem lehet státusszimbólumnak tekinteni, hiszen a manapság rohamtempóban fejlődő világban már gyakorlatilag mindenki számára elérhetővé válik. 
Természetesen ennek is annak fokozatai, aláírom. Az, aki mondjuk mindig a legújabb modellel mászkál DE megbecsüli és NEM apuci-anyuci pénzén vásárolta, annak azt mondom...igen, te talán már tényleg egy felsőbb elitbe tartozhatsz, és ha akarod akkor IGEN, vedd meg a legújabb telefont, mert ha valóban megdolgoztál érte, akkor MEGÉRDEMLED és mutogasd büszkén. Azonban akik úgy, hogy egy percet sem dolgoztak érte és csak kipityeregték a szülők zsebéből.....azt már egy teljesen más témának tartom.
Ismétlem, ezzel senkit nem akarok megsérteni, senkit nem akarok lehúzni, különösen az Iphone felhasználókat nem, hiszen nekem is volt, és lesz is, amint sikerült annyit dolgoznom, hogy összegyűjtsem az általam kinézett modellre a pénzt. Ez csak egy SZEMÉLYES véleménynyilvánítás akart lenni egy már a fejemben sokat forgatott témáról.
Nektek mi a véleményetek a státusszimbólumokkal kapcsolatban? Tényleg elárul bármit is az emberről, hogy milyen telefont használ? Várom a válaszaitokat! 

Ezek is tetszhetnek

0 Vélemény?

Flickr Images