Swift

Pumpkin Spice Latte

Sziasztok!
Ahogyan haladunk egyre beljebb az őszi évszakokban, lassan közelebb kerülünk a téli hidegekhez. Ilyenkor sokan szeretünk bekuckózni az otthonunkba egy bögre meleg itallal. Mindenkinek megvan már szerintem az aktuális kedvenc kortyolni valója, de szerintem sosem árt új dolgokat is kipróbálni. Még az ősz elején találtam egy igazán szuper receptet Dzseni oldalán, amit úgy gondoltam nekem is mindenképpen ki kell próbálnom. Azonban mivel a családom ízlése kissé másabb, mint amit a receptben szereplő alapanyagokból kapánk, így én tettem az amúgy is fantasztikus receptbe néhány csavart. 
Legelőször a Starbucksban találkoztam a Pumpkin Spice Latteval, de be kell vallanom, nyuszi voltam ahhoz, hogy ténylegesen kipróbáljam, így csak egy kis kortyot ittam nagynénim bögréjéből. Ettől az íz élmény nem volt teljesen maradandó, viszont azt határozottan kijelenthettem, hogy ízlett. Talán ez vonzotta magával azt, hogy mikor megtaláltam a receptet elhatározta; én is elkészítem, hogy biztosabb nyomot hagyjon bennem. A mi családunk nagy része amúgy is meglehetősen nagy sütőtök fan, főleg így ősszel, mikor  legfinomabb, így bennem volt a fény; rosszul amúgy sem sülhet el.

Amire szükség lesz:
🖤 Sütőtök (nagyjából 400gramm) 
🖤 200gramm kristálycukor
🖤 Bögre kávé
🖤 Őrölt fahéj és szerecsendió
🖤 250 ml víz
🖤 Juharszirup 
🖤 Sűrített/ sima tej ízlés szerint

Legelőször azzal kezdtem, hogy a sütőtököt félbe vágtam, kimagoztam és kockákra vágva betettem sülni...vagyis a felét, a másik felét félretettem egy fantasztikus recepthez ;) 
Az, hogy mennyi idő alatt készül el a sütőtök igazából erősen sütő függő. Nálam légkeveréssel 180°ra előmelegítve nagyjából 10-15perc volt. Kivéve hagytam kihűlni, majd mikor már fogdoshatóvá vált húztam le a héját, s egy kevés vizet hozzáadva bot mixerrel pépesítettem. Ezt követően a tűzhelyre felrakva a maradék vizet hozzáadva kezdtem el beízesíteni a cukorral valamint 1-1 teáskanál fahájjal és szerecsendióval. A fahéj igazán jól passzol a tök édeskés ízéhez, valamint a szerecsendiótól lesz egy amolyan ,,Közeleg a Karácsony" érzetünk. 
Amikor az összetevők kissé összefőttek, felolvadtak, vagyis a szirup kelkezdett felforrni kapcsoltam le alatta a tüzet, hagytam kihűlni kissé. Mivel ez egy úgynevezett meglepetésként késült a szüleimnek is, így a kinézetre is mentem. Legelőször egy-egy teáskanál juharszirupot tettem a poharak aljára, majd arra rá a szüleim ízlésének megfelelően a sütőtökszirupot. Mivel szerettem volna, hogy ez a barna réteg a pohár alján is látszódon, ezért egy kissé besűrített tejet adtam hozzá következőnek óvatosan, nem felkavarva a szirupot és csak azután törlöttem fel a kávéval. 
Ízesítésként még tejszínhabot csempésztem a tetejére, amit megszórtam egy kevés fahéjjal is, ezzel fokozva az íz-és látványhatást.
Utólag gondolkodtam el, hogy ezt talán akkor lehetne még jobban fokozni, ha a kristálycukor mellé esetleg egy tasak vaníliás cukrot is becsempésznénk, hiszen a vaníliából az ilyen italoknál sosem elég. ;)
Nektek van kedvenc őszi italotok? Nálunk ez hatalmas sikert aratott, még az öcsémnél is, akinek amúgy borsódzik a háta, már csak a sütőtök hallatától is. Ha nektek is van ilyesmi receptetek osszátok meg velem; kíváncsian várom! Ezek is tetszhetnek

0 Vélemény?

Flickr Images