Swift

Fogadj örökbe!

Sziasztok!
Az egyetemen azt a feladatot kaptuk, hogy írjunk egy úgynevezett védőbeszédet, amivel egy általunk választott dolog mellett, vagy ellen érvelünk. Én az aranyközéputat választottam, és úgy gondoltam leírom, hogy az én véleményem szerint miért kellene sokkal inkább örökbe fogadni a család kiskedvenceit, mintsem tenyésztőtől vásárolni. Persze a vélemények nagyon megoszlóak ezzel a témával kapcsolatban; mindig azok voltak, mindig is azok lesznek. Téves és álszent dolog is lenne azt mondanom, hogy semmilyen körülmények között ne tenyésztőtől vásároljunk, hiszen az én szemem fénye is onnan lett hozva, csak abba régen még nem volt beleszólásom. Természetesen nem bánom, mert szerintem a világ legédesebb szőrpamacsát tudhatom a magaménak, csupán ha most kutyát tudnék hozni magam mellé, én mindenképpen a menhelyen kutakodnék.
Manapság egyre több oldalon látható a felhívás, miszerint,,Fogadj örökbe, ne vásárolj!” Az állatmentő szervezetek és a menhelyek már minden internetes felületen hirdetik magukat, adományokat ’kérnek’ vagy az örökbefogadásra unszolják az embereket; és ez nem véletlen. A menhelyek szinte minden alkalommal teltházasan működnek, így sok esetbe vagy nem képesek befogadni az utcán talált állatokat, vagy ideiglenes befogadót keresnek, ahonnan sokszor egy újabbhoz kerül így jár kézről-kézre és sose tud sehol otthonra lelni. Azzal, ha valaki örökbe fogad nem csak a fajtatiszta kutyák, macskák túlszaporítása ellen tesz, hanem egyszerre két életet is megmenthet. A menhelyen bezárt kutyák egy része sok esetben depressziós lesz, hagyja magát más kutyák által bántalmazni, ami akár az életükbe is kerülhet. Ha egy kutya otthonra lel azzal azon felül, hogy kiegyensúlyozott, boldog, hosszú élet áll előtte, felszabadul egy hely a kennelekben így egy utcán lévő kutyának ad alkalmat arra, hogy a menhelyre kerüléssel esélye legyen neki is egy új életre.
Tévhit, hogy a menhelyen lévő kutyákkal nem foglalkoznak, hiszen minden állat bekerülésekor alapos orvosi vizsgálaton esik át. Féreghajtózzák, bolha-és kullancsirtóval kezelik, megkapja a szükséges oltásokat. Ezzel elkerülhető akár a legkisebb betegség is, valamint manapság már a kutya örökbefogadásakor chippel is ellátják az új családtagunk, és ezekért csak egy igazán jutányos árat kérnek, ami semmi ahhoz képest, mennyi szeretetet kapunk aztán kedvencünktől. Ezzel szemben a tenyésztőknél ugyan kivizsgálják az állatokat, de a kiskönyvtől kezdve a chippelésen át a legtöbb oltásnál megállóan többnyire mindent magunknak kell intézni, ami nem kevés orvosi költséggel jár.

A fajtakeveredés miatt felmérések alapján is bebizonyított, hogy a nem fajtatiszta kutyák nagyjából, 2-3 vagy akár 4 évvel is tovább élhetnek, mint egy már túltenyésztet faj, akinek akármit csinálunk, éppen a túltenyésztettség miatt örökletes betegségei is vannak. Persze aki minden áron fajtatiszta kiskutyát szeretne, az is mindenképpen látogasson el a menhelyre, hiszen nagyon sok esetben rengeteg ilyen kutyát találni odabenn, akikről a szaporítók lemondtak, vagy egyszerűen elhunyt az idős gazdájuk és nem találtak nekik más helyet. A hatalmas választékban biztosan mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban illő állatot, legyen az kicsi vagy nagy, fehér, fekete vagy foltos. Sokszor fordul elő, hogy a látogató csak szétnézni jön be, megmondja, milyen kutyát keres, és egy teljesen más paraméterű állatba szeret bele. A gondozók minden kutyát pontosan nyilvántartanak, így személyiségileg is tanácsot tudnak adni a leendő gazdáknak.
Természetesen minden kutyában ott van az alap szeretet, de megfigyelések alapján a menhelyről elhozott kutyák, főleg ha már kissé idősebbek, olyan 2 év körüliek sokkal hálásabb, mint egy tenyésztői kennelből, a szerető meleg anyai közegből kivett kiskutyák. Ezek az állatok az abszolút hűséget, odaadást és szeretetet mutatják gazdájuk, családjuk felé.

Sokan azt hiszik, hogy a fajtatiszta Border coolietól, Uszkártól vagy Németjuhásztól nincsen okosabb kutya, pedig ez nem teljesen fedi a valóságot. A fajtakeveredések miatt sok keverék kutyának a tudása megegyezik, vagy akár meg is haladhatja a legokosabb kutyák intelligencia szintjét. Nem egy példa olvasható, hogy egy család örökbefogadott keverék kiskutyája sokkal hamarabb reagál a vezényszavakra és pontosabban végzi el az agility feladatokat, mint a család másik kutyája. Természetesen sokan koruknál fogva már kaptak elő kiképzést is, hiszen lehet gazditól kerültek a menhelyre, vagy egy önkéntes már tanította őket, így magas a lehetősége annak, hogy hazakerülésekor az állat már ismeri az alap vezényszavakat, szobatiszta.

Míg a tenyésztőknél zsákbamacskát kapunk, hiszen pár hetesen nem tudni milyen lesz a kiskutya személyisége a menhelyen már többnyire kialakult a kutyák személyisége, amivel előzetes látogatások során a család meg is tud ismerkedni, ellehet vinni próbasétákra, a gyerekek is összebarátkozhatnak vele, így biztosra tudunk menni, hogy tökéletes része lesz a családnak.

Egy évvel ezelőtt én rendszeresen jártam a helyi menhelyre érzelmileg, szociálisan rehabilitálni kutyákat, és volt köztük olyan aki a legteljesebb mértékben a szívemhez nőtt. Elég néhány alkalom, pár kedves szó, és az ilyen hálás kis szőrgombócok el sem akarnak majd menni mellőlünk. Nektek mi a véleményetek? Menhely vagy inkább tenyészet pártiak vagytok? Mit vártok egy kutyától? Írjátok meg nekem, kíváncsian várom!

Ezek is tetszhetnek

0 Vélemény?

Flickr Images