Swift

Első lépés? ELső ZH

Sziasztok! 
Az elmúlt bejegyzésemben listába szedtem azokat a dolgokat, amiket rosszul csinálok, és megoldást is találtam rájuk, így már csak a megvalósítás van hátra. A múlthéten vittem véghez az első ZH megírását az életemben, ami meglepően pozitív élményeket hagyott maga után (4es lett aminek kimondottan örülök. Igaz, jobbat szerettem volna, de kezdésnek tökéletesen meg vagyok vele elégedve, és innen már csak felfelé van!) Visszatért az édesanyámtól örökölt maximalista énem és adott egyfajta önbizalom löketet a többi előttem álló vizsgához. Szerencsére sikerült betennem egy félpipát a hibáim listájának egy tragikus pontjához, a halogatáshoz.

KEZD IDŐBEN

Nagyon sokat számított nálam mindig is az, hogy mikor kezdtem neki az aktuális feladatom kidolgozásának, megtanulásának. Mivel nekem a ZH-m csütörtökön volt, így hétfőn kezdtem neki az igazi tanulásnak. Természetesen még ez is megcsúszott, hiszen úgy terveztem, hogy az előtte lévő őszi szünetben megtanulok mindent, de be kellett látnom; otthon képtelen vagyok tanulni. Így a szünetben csak lájtos olvasgatását végeztem a tételeknek, de már az is sok előtudást biztosított. 

ZÁRJ KI MINDENT

A környezeti tényezők sok embernél nagyban befolyásolják a koncentrációnk mértékét. Én például nagy zajban, beszélgetésben, tévézúgásban, zenei háttérrel nem tudok tanulni. Azon emberek csoportját erősítem, akinek valóban teljes csendre és nyugalomra van szüksége, hogy elmélyülhessek a gondolataiba. Ilyenkor mindig lenémítom a telefonom, kikapcsolom a zenelejátszót és csak a csend leng körbe. Szerencsémre a lakótársam is hasonló tanulási menettel szeret élni, így tökéletes harmóniában és nyugalomban bújjuk ilyenkor a füzeteinket és könyveinket.

SZÁLLJ LE A VILÁGHÁLÓRÓL

Régen volt nagyon rossz szokásom, hogy még tanulás közben is ott villogott előttem a facebook, így a legkisebb aktivitásra is felkaptam a fejem, ami azonnal kizökkentett a tananyagból. Ez alkalommal bezártam minden olyan oldalt, ami nem a tanulást segítette volna, mint például a wikipédia, értelmező és szinonima szótár. A telefonomat is lenémítottam és viszonylag messze raktam magamtól, hogy ne lássam az üzenetjelző kis zöld villogását, de észrevegyem az egész kijelző világítását, ha hívásom érkezne. Így nem volt bennem a késztetés, hogy folyton haszontalanul a netet pörgessem, vagy olyan dolgokról chateljek, amik a napi tanulási idő után is ráértek volna. Persze hajnalban már nem volt ilyen gondom, hiszen akkor rajtam kívül már mindenki aludt. 

IGYÁL SOK VIZET

Az ember talán nem is sejti, hogy a folyadékhiány miféle befolyásokkal lehet rá. Minél többször pótolod a szervezetedbe bevitt folyadékot, annál jobban fog pörögni az agyad is. Nálam ilyenkor nem lehetetlen, hogy napi 5-6 vagy akár több liternyi víz is elfogy apránként. Persze utána a mosdóba is jár az ember, de annyi mozgás kell a sok ülés után és legalább az anyagcsere is megfelelően fog működni.

TARTS SZÜNETET

Nektek i van/volt olyan csoporttársatok, aki egyfolytában azzal henceg, hogy ő tegnap megállás nélkül tanult 5órán keresztül? Na, ő az, aki vagy hazudik, vagy nagyon rosszul csinálja. Az ember agyának lehetetlen kihívás az, hogy ennyi időn keresztül koncentráljon egy dologra, ha pedig ugrál a tantárgyak között, akkor pedig nagy valószínűséggel csak egy nagy katyvasz lesz az egész mire a végére ér. Tanácsos óránként tartani egy pár perces szünetet, kinyitni az ablakot; szívni egy kis friss levegőt. Ha hosszabbra nyúlik a tanulás, akkor pedig három óránként kinyújtózni; nyújtani, jógázni egyet vagy akár a házi kedvencünket elvinni egy rövid sétára, ha van. Higgyétek el, az neki is tetszeni fog, és titeket is felfrissít. Ha már minden kötél szakad, akkor pedig dőljetek le egy 20percre, de az legyen szigorúan 20perc. Olyankor az agy kellemesen pihen, de nem esik bele abba a frázisba, ahonnan már fájdalmas felkelni. 

TUDD, MIKOR ELÉG

Én is estem már abba a hibába, hogy késő hajnalig, majdnem reggelig tanultam. Úgy hittem, hogy ha nyomom hajnali négyig és felkelek utána 7-8körül és ott folytatom ahol befejeztem, akkor minden sokkal könnyebb lett. Francokat. Ennek az lett az eredménye, hogy délután 1kor keltem, elment a fél napom, és nem csakhogy tanulni nem sikerült, de a főzést és egyéb tevékenységeket sem tudtam végrehajtani, így sokkal több időt elpocsékoltam mintha mondjuk éjfél-egykor lefeküdtem volna, és tényleg erőt veszek magamon ahhoz, hogy nyolckor kimásszak az ágyból. 

JEGYZETELJ, JELÖLJ

Főleg az egyetemen, de már sokszor a középiskolában is nem elég az, ha csak elolvassuk az anyagot, hanem bizony kemény jegyzetelésekbe kell belekezdenünk. Nálam gyakorlatilag volt, hogy a jegyzetem több lett, mint maga a forrásanyag...ez csak szerintem rémisztő? Szövegkiemelő és felragasztható papírdarabok nélkül el sem tudom már képzelni a napjaimat nem beszélve a rengeteg színes tollamról és apró emlékeztető matricámról. Emellett nem szabad elfelejteni az órai vázlatot, hiszen akármennyire az forog sok társaság körében, hogy az egyetem milyen laza, és be se kell járni órákra, és mindent megtalálunk a neten…  sajnos az a kiábrándító valóság, hogy ez közelről sem így van. Igen, nem kell, viszont erősen ajánlatos bejárni az előadásokra, ha nem akarunk megbukni, vagy csak kettesekkel végighúzni a szemesztereket. Azonban saját bőrömön… vagyis sokszor inkább a csoporttársaimén tapasztalom, hogy nem elég megjelenni, részt is kell venni az órákon. Igen, néha borzasztó nehéz lekövetni a tanárok magyarázását, de megéri gyakorolni a gyorsírást, hiszen ezek az órai jegyzetek valóban kincset érnek.

Én személy szerint ezeket a kis praktikákat tartom a legfontosabbaknak, amik a tanulásban segítenek nekem, különösen így a vizsgaidőszak közeledtével. Nektek vannak ilyen jól bevált trükkjeitek? Hogyan készültök egy vizsgára, vagy dolgozatra?

Ezek is tetszhetnek

2 Vélemény?

 1. Hasznos bejegyzés volt! Mikor az utolsó percre hagyom a tanulást akkor már pánik van úgyhogy jobb hamarabb elkezdeni. Aztán sokszor esek abba a hibába, hogy bepánikolok és egyszerre, szünet nélkül akarok mindent megtanulni. :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jaj igen, ez ismerős :D Meglehetősen utolsó pillanatos vagyok én is, ezt próbálom most leküzdeni, hiszen valóban roppant stresszes utána a tanulás ><
   Örülök, hogy segíthettem, és remélem a lehető legeredményteljesebb lesz számodra a tanulás ^^ <3

   Törlés

Flickr Images