Swift

Mérgező szülők

Sziasztok!
Egyre több cikket látok mostanában depressziós gyerekekről, fiatalokról. Sokan ezt csak divatnak fogják fel, egy elmúló, szeszélyes hóbortnak. Sokan kinevetik, tovább bántják az ilyen embereket, holott nem is látnak a dolgok mögé, nem is próbálják beleképzelni magukat más emberek helyzetébe.
A napokban olvastam egy fantasztikus cikket Bihari Viktóriától, aki rávilágított, hogy egy szülő mekkora méreganyag tud lenni a gyermeke számára. Itt most nem arra kell gondolni, hogy szó szerint mérgezi a gyereket valami gyógyszerrel, dohánnyal, vagy kábítószerrel. Itt a szavak és a tettek erejére kell asszociálni, hiszen egy gyerek a legjobban a sérelmeket jegyzi meg, amik örök életében elkísérik.
Nem azt mondom, hogy a gyerek, legyen az kicsi, vagy már egyetemista, minden szavára bólogatni kell, akár értelmes ötlete támadt, akár a világ legnagyobb baromsága. Egyszerűen csak nem kell szobanövényt nevelni a gyerekből, hagyni kellene kibontakozni. 
Nagyon sok szülő abba a hibába esik, hogy próbálja a saját gyerekkorát az ő utódára kivetíteni akarva, akaratlanul is. Természetesen vannak olyan szülők, akik tanulnak az ősök hibáiból, és próbálják magukat nem ugyanolyannak mutatni, de ez a poszt most nem a fényes oldalról szól sajnos.
Mi ételme van? Apák, anyák mondjátok meg nekem, mi jó van abba, ha sírásba hajszolod a gyereked, csak azért, hogy hajtsd a saját igazad, és ha kényszerből is, de kimondasd velük, hogy igen, igazad van. Szerintetek az őszinte lesz? Szerintetek szívből fogja azt mondani az a gyerek, hogy igazad van, vagy csak azért,mert már elege van az órák óta húzódó keserves vitából és hadakozásokból, s már az étvágya is elment a veszekedés alatt teljesen elkészült húslevestől, amit még a kezdetekkor raktatok fel főzni a vasárnapi ebédhez?!
Apák, anyák gondolkozzatok kicsit! Ne forduljatok a családotok ellen! Ne szálljatok szembe a házastársatokkal, ne szóljátok le a gyerekeitek minden tervét! Nektek tényleg melegséggel tölti el a szívetek, ha sírni látjátok a gyermeteket és élettársatokat? 
A gyerek, az gyerek. Akkor is ha általános iskolás, akkor is, ha már egyetemre készül. Ne akarjátok túl szárnyalni, túl sok dolgot elvárni tőlük! A gyerekeitek nem 40-50 évesek! Nekik még nem volt alkalmuk annyi dolgot letenni az asztalra, mint nektek! Ők még nem tudtak úgy elmenni dolgozni, pénzt keresni, karriert építeni mint ti! Ők nem abban a régi világban élnek, mint ti! Már más évet írunk, mint 30 évvel ezelőtt, nem ugyanazok a dolgok fontosak a világra. Most már sajnos a kétkezi dolgok ugyan még élnek, de kezdenek egyre jobban elévülni. Míg a gépek korszaka van, szinte mindent gépek végeznek és nem az ember. Feltörekvőben van a média, a turizmus és az informatika. Ezek már nem olyan haszontalan dolgok, amikkel nem lehet elhelyezkedni! Egyesek hiába élnek a régi szép időkben, manapság már másra van a kereslet. 
Szülők, nagyon jól tudom, hogy rengeteg mindent megéltetek. Hatalmas tisztelet jár nektek azért, amit eddig elértetek az életben, amiért eddig neveltétek a gyerekeiteket. Néha azonban be kell látni, hogy vannak dolgok, amiket a gyerekek tudnak jobban. A mai témákban ők már sokkal inkább tájékozottabbak, mint egyes szülők, így ezeket jobb rájuk hagyni. Igen, követnek el hibákat az életben, de mégis ki nem? Borzasztóan nehéz megtalálni az arany középutat szülő és szülő között. Nem szabad mindig fogni a kezét és mindent alá rakni, mert akkor nem lesz képes soha önállóan eltartani magát. De az sem jó, ha csak elkergetitek a nagyvilágba mindenféle segítség nélkül, hiszen akár nagykorú már, akár nem, ő még csak egy gyerek. Más világban nőtt fel, mint ti, nem volt rá kényszerülve azokra a dolgokra, amikre ti.
Engedni kell a gyereket kibontakozni. Miért nem hallgatjátok meg a terveit? Igen, előfordulhat, hogy nincsen ínyetekre, amit tervez, úgy látjátok, ezzel pengeélen táncolna a bukás és a siker között, de ha nem próbálja meg, akkor honnan tudhatnátok, hogy mi lesz a vége? Szerintem a gyerekeitek is tisztában vannak ezzel, hogy mindent csak féltésből tesztek, mert nem akarjátok, hogy nélkülözniük kelljen akármit, de abból a féltésből is meg árt a sok. Minden ember próbálkozik! Minden ember addig küzd, amíg célba nem ér, vagy valami teljesen el nem tiporja. Ez lehet sajnos nagyon hamar is, hiszen elég csak pár szó, vagy pár órányi veszekedés és a gyereknek a szülő képes minden álmát, elszántságát és tervét a földbe tiporni. Hallgassátok meg a gyerekeiteket. Vegyétek át vele pontról pontra, amit eltervezett. Adjatok neki egy esélyt, és ne kötekedjetek minden egyes szavával. Ti is voltatok fiatalok. Nektek is voltak álmaitok, terveitek. Nem emlékeztek már rá? 
A szülő a gyerek legnagyobb támasza, és menedéke. Ha ez a támasz idő előtt elengedi ha túl korán tűnik el a menedék a feje felől, akkor az sok gyerek esetében nem jó véghez vezethet.
Ne vegyétek le róluk a kezeiteket! Ők a gyerekeitek, ti akartátok őket! Ti neveltétek őket eddig! Most ne akarjátok elpusztítani őket...

Szerencsére ez nem tartozik minden szülőre, itt is csak egy réteg a ludas. Nem ismerek mindenkit, nem tudom kinek mi a hibája, vagy jó tulajdonsága. Akinek nem inge, az előtt meghajolok, és köszönetet mondok neki a gyermeke nevében is. Aki pedig érzett egy kellemetlen görcsöt a gyomrában, vagy keserű szájízzel olvassa ezeket a sorokat, azt remélem elgondolkodtatja ez a pár perces kis szösszenet, és ha van még rá lehetőség, akkor sikerül változtatnia rajta.
Tanuljunk mások hibáiból! Ne kövessük el mi is ugyanazokat!Ezek is tetszhetnek

2 Vélemény?

 1. Szia, Szofi! :)
  Most találtam ide a blogodra, körülnéztem és úgy éreztem, fel kell iratkoznom. Azért ide kommentelek, mert ezzel a cikkel megfogtál. Nekem is van egy mérgező szülőm és nagyon sok mindent megmozgattál most bennem.
  Üdv és minden jót: Ginny

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Ginny!
   Sajnos sok mindenkinek van legalább egy, még úgy is, hogy nem veszi észre, vagy nem akar az lenni. Kitartást kívánok neked, és remélem idővel a tiéd is felfedezi magát, és változásokat fog hozni :)
   Örülök, hogy ide találtál, remélem akadni fog még olyan cikkel, amivel megfoglak! ^^

   Törlés

Flickr Images