Swift

Szolárium kontra Napsütés


Sziasztok!
A mai esős napon felmerült bennem a kérdés, hogy vajon az emberek melyik dolgot preferálják jobban; a szoláriumot vagy az édes napsütést? Sok különböző véleményt hallottam már, így gondoltam én is kifejtem a nézőpontom a témában, valamint bemutatom, én miként szoktam cselekedni.
Személy szerint azon emberek táborát erősítem, akik legalább annyira szeretnek befeküdni a szoláriumba, mint ki a fűbe. Mivel bérházban lakom nincs kert, ahova a szebb, melegebb napokon elnyúlhatok süttetni a hasam, a telkünkre is sajnos csak ritkán jutok ki, így maradt a nagyjából 5 percre lévő gépezet. Természetesen, ha tehetem, én is a napsütést választom, és a nyári munkám közbeni 3órás ebédszüneteim háromnegyedét is a Balaton partján töltöm, szívva magamba a D-vitamint.
Mindkét helyzetnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A szoláriumnak talán az egyik legnagyobb hátránya, hogy mesterséges, és meglehetősen közelről éri a bőrünket az UV sugárzás. Nem véletlen a gyors barnaság, s ennek következtében sajnos csak egészen kevés ideig lehet a meleget élvezni. Én nagyjából 10-13percek között szoktam feküdni egy alkalommal a gépben, holott a napocska alatt 2-2és fél órákat szoktam eltölteni átlagosan. Persze télen a nagy hidegekben mindössze 2-3perc meleg is maga a megváltás, még ha csak melegedni is fekszünk be, nem pedig barnulni. Az, hogy az ember mennyit szoláriumozik értelem szerűen sok külső feltétel hatására alakul ki. Gondolok itt a bőrtípusra, a masina erősségére, a rendelkezésre álló időre, az anyagi háttérre valamint, hogy az általunk kedvelt gépezetben éppen csőcsere volt-e.
 Két barátnőmmel együtt hárman, ha elmegyünk magunkba szívni egy kis mechanikus D-vitamint, akkor általában a 3 legáltalánosabb típust képviseljük. Egyik barátnőm mindig a leggyengébb gépbe megy, kevés időre, hiszen fakó, és érzékeny a bőre, valamint ő nem bírja sokáig a szolárium által kibocsájtott meleget. Másik hölgyemény mindig a hatásos, mélybarnító gépbe megy, ami nem a legerősebb, ennek köszönhetően tovább is szokott bennmaradni átlagban ilyen 14-16 perceket. Én pedig általában a legerősebb gépet szoktam befoglalni, mivel szerencsére eléggé strapabíró bőrtípussal rendelkezem, így nem szoktam egyáltalán kipirosodni. 
Szoláriumozásnál tanácsos többféle gépet kipróbálni, hogy el tudjuk dönteni, melyik számunkra a legmegfelelőbb. Sokan voksolnak az álló szoláriumokra, ahol a bőrünk nem "nyomódik" a csöveknek, valamint a karunkat felnyújtva a hónaljunk sem marad annyira fakó. A legtöbb ilyen állógép már beszerelt Flabelossal is funkcionál, így eléggé kellemes az a kis remegés azoknak, akik képesek végigállni a barnulós idejüket. Én inkább a fekvő gépeket kedvelem mivel itt elkényelmesedve olykor még az is előfordul, hogy elnyom a rövid ideig tartó félálom, és csak a kellemetlen hangos zajra ébredek, ahogyan a gépezet beszél hozzám. Az ekkor bekövetkező hűvös érzés igazán szívszakasztó tud lenni.
Míg a szoláriumban a szolárium krémek használata csak funkcionális a hamarabb bekövetkező barnaság érdekében. addig a napozáshoz elengedhetetlen a naptej/napolaj használata. Mára már ezekből is rengeteg félét hoztak forgalomba, itt is széles választékból lehet kikeresni a mi bőrtípusunknak legmegfelelőbb fajtát. 

Én tavaly nyáron, mikor nem tettem ilyen mesterséges előkészületeket arra, hogy szép barnán kezdjem a nyarat, ezt a Hawaiian Tropic napolajat használtam. Fantasztikusan jó volt az illata, már kevés is szépen elfedte a bőrömet és a hatás tökéletes volt. A nyár folyamán egyszer sem égtem le, pedig a szünetem miatt mindig csak a déli napsütésben pirultam. Persze egy idő után a munkatársaim is rákaptak erre a termékre, szóval mindenkinél nagy sikere volt, amit nem is csodálok. Meglehetősen takarékos kiszerelés, hiszen tavaly nyár után még mindig van belőle.

Idén nyárra nem gondoltam beújítani, de a sors mégis úgy hozta, hogy megtaláljam a bolt egyik polcán ezt a kis aranyos. Nemrégiben igazán rákaptam a Garnier termékek használatára, így felkeltette az érdeklődésem. Az illat igazán kellemes, kissé parfümös, amolyan igazi napozás hangulatú. Az Ambre Solaire egy bronzosító napolaj, ami a már előzőleg lebarnult bőrtípusra ajánlott, ezért is csillant fel rá a szemem, s gondoltam teszek vele egy próbát.

Mind a szolárium mind a napozás után számomra elengedhetetlen dolog egy napozás utáni spray, amire én a SunOzon Aloe Verás hűsítő sprayt használom. Célja, hogy felfrissítse a felhevült, vagy akár megpirult bőrt, Az Aloe Verának köszönhetően hidratálja és nyugtatja a bőrt, mindemellett kellemes illatot kölcsönözve neki. 
Természetesen ezeken kívül rengeteg olyan termék van még ami akár általam, akár általatok kipróbálásra vár, szóval senki ne habozzon megtalálni a számára legmegfelelőbb készítményt!
Remélem tetszett nektek ez a bejegyzés, és a hasznotokra válik! Ha bármi kérdésetek lenne ezzel, vagy akár más témával kapcsolatban, írjatok kommentet, vagy vegyétek fel velem a kapcsolatot a chatben, vagy e-mailen keresztül. :) 

Ezek is tetszhetnek

2 Vélemény?

  1. Én is szeretek szolizni, még ha ez mostanában ilyen ördögtől való dolognak is számít. Egész évben járok heti 1-2 alkalommal, vagy van, hogy csak havi 1-2x, kedvtől is függ. Télen a borongós időben felvidít, nyáron pedig felkészíti a bőrömet a napozásra, meg eltünteti a fürdőruha nyomokat, amiket nem szeretek. :)

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon szeretek szolizni. Az én bőröm hamar leég napon. Amióta elkezdtem szoliba barnítani magam, kevesebb az esélyem rá, hogy leégek napozás közben. :)

    VálaszTörlés

Flickr Images