Swift

Őszi sütemény ♡ fahéjas-almás falatkák


Sziasztok!
Ugyan már a November kezdetével vészesen közeledik a hópelyhek évszaka, de az ősznek még koránt sincs vége! Mivel most már az enyhén hűvös napokat egyre inkább felváltják a hidegebb, kissé esős napok én személy szerint szeretek bekuckózni a szobámba a gépemmel, takaróimmal, egy bögre meleg teával, és néhány süteménnyel. Fantasztikus az ősznek az a tulajdonsága, hogy ilyenkor rengeteg finom gyümölcs terem, amit ugyan többnyire egész évben lehet kapni, én mégis ilyenkor tudom a legjóízűbben enni ezeket. AZ egyik ilyen legelterjedtebb finomság nem más, mint az alma, ami leginkább az ilyen hidegebb évszakokat jellemzi, és rengeteg csodás felhasználási, fogyasztási módja van, amiből én most egy roppantmód egyszerű, és lelket melengető alternatívát hoztam el nektek. :)

Már így az ősz végén, a karácsony közeledtével kezdenek ismét felbukkanni a fahéjas finomságok. Süteményben mindig is odavoltam mind az almás, mind a fahéjas változatokért, együtt a kettő meg remek párost alkot. Ezen felindulva készítettem el ezt a finom kis süteményt, ami frissen fogyasztva melegen, vagy akár másnap már kihűlve reggelnek is igazán fel tudja dobni az ember kedvét.


Ami kell hozzá:
egy alma
egy csomag fagyasztott leveles tészta
porcukor

őrölt fahéj

darált dió
egy darab tojás

Én itthon csak sima diót találtam, így azzal kezdtem, hogy azt apróra daráltam, majd egy kistálkába összekevertem annyi porcukrot és fahéjat, amennyire úgy gondoltam szükségem van. Ez a mennyiség igazából egyénileg változó, hiszen attól függ, mennyire édesre szeretnénk a kis kiflicskéinket, esetleg mennyire fahéjasan kívánjuk enni. 

Következő lépésként a tészta előkészítése következett. Nem volt más dolgom, mint kinyújtani a tésztát, majd nagyobbacska csíkokra vágtam, és ezeket a csíkokat végül hosszú szárú háromszögekre. Itt mi döntjük el, hogy mekkora méretekkel dolgozunk annak függvényében, hogy mekkora süteményeket szeretnénk elkészíteni. 
Ha ez megvolt jöhetett az alma felszeletelése. Tapasztalat alapján mondom, hogy érdemesebb kisebb, vékonyabb szeleteket vágni elsőre, hiszen az alma még kis mennyiségben is remekül átadja az ízét.
Mielőtt az almát a tésztára tettem alaposan megszórtam a fahéjas porcukorral, majd egy vékony rétegben a darált dióval.
Ezt követően nem volt más dolgom, mint feltekerni és kiigazítani, hogy kis kiflicskéknek nézzenek ki. 
A sütőt 180°C-on melegítettem elő, majd miután sütőpapírra helyeztem a falatkáimat kentem meg őket a tojás sárgájával, és nagyjából 10 percig sütöttem. Az idő megint csak sütőtől függ, hiszen van, amelyikben lassabban, van amelyikben gyorsabban sül. Ajánlatos inkább figyelni a süteményt és ha már szép barnás a teteje kivenni a melegről. 
Végezetül még megszórtam a maradék fahéjas porcukorral és még melegen tálaltam, így eléggé nagy sikereket elérve vele a család körében. 
Remélem tetszett nektek ez a bejegyzés, ha bármi kérdésetek van a témával kapcsolatban, vagy csak úgy, azt ide kommentbe nyugodtan írjátok le, vagy akár a chatbe is kapcsolatba léphettek velem. :)
Sziasztok!

Ezek is tetszhetnek

0 Vélemény?

Flickr Images